Dictee 2015


Het zevende Groot Zutphens Dictee 2015: Culinair Zutphen

1. Voor jajem, een pikketanissie, vieuxtje of andere sterkedrank gaan lokale habitués al eeuwenlang naar drukbezochte cafés zoals De Korenbeurs en De Pauw, waarna ze soms lazarus thuiskomen.

2. Bij fastfoodrestaurant McDonald’s op De Mars bereidt de keukencrew calorierijke hamburgers op de grillplaat en Franse frietjes in een contemporaine friteuse; je kunt je er evengoed tegoed doen aan een royaal ontbijt met yoghurt en muesli of een kaiserbroodje met roerei en bacon.

3. Recentelijk is een kookboek met fullcolourfoto’s uitgebracht waarin de bourgondiërs onder de bekende Zutphenaren op jamieoliveriaanse wijze hun geliefdste dan wel meest geapprecieerde gerecht delen, alsmede praktische huis-tuin-en-keukentips over onder andere barbecueën en het vouwen van T-shirts.

4. De nooddruftige eenkamerbewoners van een sloppengang in de Polsbroek consumeerden foie gras uit een industrieelporseleinen terrine van Franse makelij.

5. De gedegusteerde resten van onder meer kabeljauw, wild zwijn, edelhert en zoutwatermosselen, afkomstig uit de beerput van Walraven van Heeckeren, attaché te Stockholm namens de Republiek der Verenigde Nederlanden, een bon vivant en lucullus par excellence, werden door een archeozoöloog gedetermineerd.

6. In 't Schulten Hues, binnenkort wellicht een twee-Michelinsterrenrestaurant, wordt zelfs de verwendste gourmand door de chef-kok verrast, met een exquise hors-d’oeuvre bijvoorbeeld en sint-jakobsmosselen op aardappel-octopussalade met bouillabaisseschuim en als dessert papaja-ijs of een cappuccinootje.

7. Bij Pure Taste wordt je als foodie een keur aan delicatessen geboden zoals Zwitserse gruyèrekaas, Noordoost-Franse quiche en een verrukkelijke Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc; bovendien catert deze traiteur ook eersteklas koud-en-warme buffetten.

8. Een biologisch-dynamische uitsmijter beëindigt bovenvermelde willekeurige selectie uit culinair Zutphen: de stad verheugt zich in een groeiende aandacht voor speciaalzaken waarvan de clientèle geïnteresseerd is in E-nummerloze en nochtans smaakvolle voedingsproducten met het EKO-keurmerk.


Totaal: 267 woorden