Dictee 2017


Het negende Groot Zutphens Dictee 2017: Flora en fauna
Voorgelezen door Martine Letterie op donderdag 16 november 2017 in Het Volkshuis te Zutphen

1. De heraldische, dubbelstaartige gouden leeuw, keelkleurig getongd en genageld, is Zutphens stadsmascotte.

2. Ook geïnspireerd door Lions’ prestigieuze leeuwen stortten de dicteesamenstellers zich dit jaar opflora en fauna; bereid u voor op nog eens zeven zinnenprikkelende zinnen.

3. In het glaciale tijdperk van het pleistoceen begraasden grote herbivoren als de wolharige mammoet en de steppewisent, gewilde jachttrofeeën van neanderthalers, de toendravlakten langs de oer-Rijn, waar honderdduizend jaar later Zutphen zou liggen.

4. De fysicus en theoloog Martinet en academicus De Gorter schreven in het achttiende-eeuwse Zutphen botanische publicaties van internationale importantie en beiden zijn gelauwerd in het lokale wegennet.

5. In de zogenoemde Stadsboomgaard, gesitueerd op de contrescarp in de noordoostelijke verdedigingslinie van de vroegzeventiende-eeuwse frontierstad, plantte men verscheidene regio- eigen appel- en perenrassen, waaronder de zeldzame jeanned'arcpeer.

6. Recentelijk verscheen over deze boomgaard een fullcolouruitgave in A5-formaat, een pro-Deoproject van pomologische en andere experts.

7. De extinctie van de Falco peregrinus was nabij, maar sinds het verbod op DDT is het aantal slechtvalken spectaculair toegenomen; je ziet ze frequent met hun aerodynamische bouw en ingebouwde spoilers vanaf de Sint-Walburgis- en Nieuwstadskerktoren steile duikvluchten maken.

8. Het lijdt volgens een boomexpert geen twijfel dat de elfhonderdzevenenzeventig met voorbedachten rade geschuinde en langs de N348 geplante eenstijlige meidoorns van het exorbitant prijzige kunstproject Het Witte Lint alweer ten dode zijn opgeschreven doordat ze te veel te lijden hebben gehad.

9. Terwijl Zutphen de eikenprocessierups bestrijdt met mezen waarvoor talloze aviaria zijn opgehangen, wordt de door de destructieve exotische varroamijt met uitsterven bedreigde bij juist verwelkomd in Zutphen Bijenstad, een bijenlint waarin de stedelingen bijvriendelijke tuinen aaneenrijgen.


Totaal: 257 woorden